piątek, 11 kwietnia 2014

Chili con carne

No dobra, odkąd zostałam perfekcyjną panią domu to nawet polubiłam gotować, jeszcze nie kocham, ale może wkrótce się to zmieni :D
Dziś robimy chili con carne, czyli tradycyjną meksykańską potrawę.
Jest to bardzo łatwe do przygotowania i smakuje zarówno dobrze na ciepło jak i na zimno.
Jest wiele przepisów tej potrawy, można dodawać tam różne składniki, lecz jeśli chodzi o moje preferencje to są to trzy podstawowe produkty, czyli
  
Mięso mielone



Kukurydza


Czerwona fasola





Zamiast przyprawy chili używam słodkiej papryki, którą mieszam z wodą i następnie dodaję do smażącego się mięsa. Robimy to po to, aby dodać smak oraz kolor. Jeśli ktoś woli ostrzejszą wersję wówczas proponuję użyć chili – wtedy wystarczy jedna mała łyżeczka przyprawy i odrobina wody na pół kilograma mięsa. Ja użyłam 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki, bo wiedziałam, że i tak nie będzie to ostre.




Jak mięso się już dobrze podsmaży, dodajemy fasolę – w zależności od ilości mięsa dobieramy ilość fasoli. Na pół kilograma mięsa dodałam 1,5 puszki fasoli, do tego dodałam również kukurydzę – pół puszki.




Na koniec mieszamy wszystko i zostawiamy na ogniu na jakieś 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Może zabrzmi to dziwnie, ale do jedzenia tych pyszności nie używam widelca, proponuję chipsy typu NACHOS, nabieramy trochę jedzonka na chipsa i jemy:D



Może nie wygląda to zachęcająco, ale jest naprawdę smaczne, szybkie i bardzo łatwe do przygotowania :)

2 komentarze:

  1. Zawsze miałam ochotę na spróbowanie mexykańskiego żarełka! :D Dziękuję za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję że Ci posmakuje :-) ;D

    OdpowiedzUsuń