No dobra, odkąd zostałam
perfekcyjną panią domu to nawet polubiłam gotować, jeszcze nie kocham, ale może
wkrótce się to zmieni :D
Dziś robimy chili con carne,
czyli tradycyjną meksykańską potrawę.
Jest to bardzo łatwe do
przygotowania i smakuje zarówno dobrze na ciepło jak i na zimno.
Jest wiele przepisów tej potrawy,
można dodawać tam różne składniki, lecz jeśli chodzi o moje preferencje to są
to trzy podstawowe produkty, czyli
Mięso mielone
Kukurydza
Czerwona fasola
Zamiast przyprawy chili używam
słodkiej papryki, którą mieszam z wodą i następnie dodaję do smażącego się
mięsa. Robimy to po to, aby dodać smak oraz kolor. Jeśli ktoś woli ostrzejszą wersję
wówczas proponuję użyć chili – wtedy wystarczy jedna mała łyżeczka przyprawy i
odrobina wody na pół kilograma mięsa. Ja użyłam 3 czubate łyżeczki słodkiej
papryki, bo wiedziałam, że i tak nie będzie to ostre.
Jak mięso się już dobrze
podsmaży, dodajemy fasolę – w zależności od ilości mięsa dobieramy ilość
fasoli. Na pół kilograma mięsa dodałam 1,5 puszki fasoli, do tego
dodałam również kukurydzę – pół puszki.
Na koniec mieszamy wszystko i
zostawiamy na ogniu na jakieś 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
Może zabrzmi to dziwnie, ale do
jedzenia tych pyszności nie używam widelca, proponuję chipsy typu NACHOS, nabieramy
trochę jedzonka na chipsa i jemy:D
Może nie wygląda to zachęcająco,
ale jest naprawdę smaczne, szybkie i bardzo łatwe do przygotowania :)
Zawsze miałam ochotę na spróbowanie mexykańskiego żarełka! :D Dziękuję za przepis :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że Ci posmakuje :-) ;D
OdpowiedzUsuń